Nieuws
jan 22

Interview: Matt Macduff – Loop of Doom – The Rise MTB

Drie jaar geleden verscheen er een filmpje op internet getiteld: “Loop of Doom”. Deze “trailer” gaat over de bouw van een 40ft (12.2m) looping. De voice-over begint met: “I just want to see what I can accomplish in this life. That’s it.” Wat volgt is een bloedstollende video, met een cliffhanger van jewelste, die mij sindsdien niet meer loslaat.

Wie is deze persoon, waarom heeft hij deze looping gebouwd en hoe is het afgelopen?  Op zoek naar antwoorden kom ik erachter dat er in januari 2016 een kickstarter campagne is gestart om de bouw van de looping te financieren. De Loop-of-Doom wordt uiteindelijk in Zuid-Afrika gebouwd om de simpele reden dat er nergens anders iemand zo gek is om stuk land beschikbaar stellen voor dit project.

De freerider die dit allemaal in gang zet is: Matt Macduff, een Canadees verbonden aan The Rise (http://www.the-rise.com). The Rise is een “rider-owned” bike company welke freeride frames produceert, maar bovenal staat voor lol maken. Tevens met het produceren van de tofste filmpjes en evenementen jong en oud aan zich weet te binden. Ik ben gefascineerd door “The Loop-of-Doom” en wil meer weten over The Rise. Uiteindelijk weet ik een bel afspraak te regelen met Matt Macduff.

Het toeval wil datMatt in Zuid-Afrika zit. Op exact dezelfde locatie als waar “Loop-of-Doom” is opgenomen (en ook nog steeds staat). Matt is daar nu voor DarkFEST (Monster Energy) een freerider event van oa Sam Reynolds, Nico Vink en Clemens Kuadela om de grootste jumpline ooit neer te zetten.

MTBTravel.nl: Hi Matt, vertel eens wat je in Zuid-Afrika aan het doen bent op notabene exact dezelfde locatie als Loop-of-Doom.

Matt: Ik ben hier nu uitsluitend voor DarkFEST en probeer de rest van de rijders bij te houden.

 

MTBTravel.nl: Van Loop-of-Doom (3 jaar geleden) tot nu, wat is er in die tijd gebeurd?

Matt: Haha als je eens wist hoe vaak mij die vraag is gesteld.

Ik word al ruim vijf jaar gevolgd door een camera dus wie weet ligt er een film in het verschiet over die periode in mijn leven. Meer wil ik er nu niet over kwijt.

 

MTBTravel.nl: Kun je zeggen dat de exposure die je kreeg door de Loop-of-Doom je verder heeft gebracht in je carrière?

Matt: Dat zou ik niet weten, ik weet niet of ik Loop-of-Doom een keerpunt in mijn carrière kan noemen. Het heeft wel voor aandacht gezorgd, dat wel.

MTBTravel.nl: Op de site van The Rise stond een trailer van Reverence: A Journey Into Fear. Is er een relatie tussen Loop-of-Doom en deze nieuwe film.

Matt: Oh ja, zeker. Reverence (vertaald: ontzag/respect) was heel persoonlijk voor mij. Juist omdat het goed in beeld brengt om weer uit de comfort zone te stappen. In die zin werkte het voor mij als een soort van therapie.

Hier te zien: https://www.redbull.com/int-en/films/reverence?fbclid=IwAR0khxiysMEFgQJqPUBNELdmDLhrQ5w1k5D__u97DXpFVxtKg5zi4xGQnsw

Reverence: A Journey Into Fear is een film over hoe de top van de Mountainbike Freeriders omgaan met angst. Deze full-length film laat zien waar de angsten van elke atleet vandaan komen, hoe die angsten in hun psyche zijn ingeplant en wat ze doen om deze angsten om te zetten naar prestaties. “Waar eerbied heerst, is angst” – Socrates. Een emotionele reis met Mountain Bike-atleten van wereldklasse Cam McCaul, Dan Atherton, Darren Berrecloth, Gee Atherton, James Doerfling, Matt MacDuff, Rachel Atherton en Tyler McCaul.

 

MTBTravel.nl: Wat is The Rise?

Matt: The Rise, waar ik voor een kwart eigenaar van ben, is mijn grote trots. The Rise staat voor alles wat ik zo tof vind aan Street – en Dirt Mountainbiken. We produceren de beste frames, merchandise, films en het is gewoon een super goede klik tussen iedereen.

 

MTBTravel.nl: Zou je The Rise eigenlijk een community kunnen noemen?

Matt: Absoluut! Dat is ook echt wat we belangrijk vinden. Betrokkenheid vanuit alle rijders en een enorme passie voor de sport.

 

MTBTravel.nl: Een van de items op The Rise is jullie Partymaster Tour. Wat is de Partymaster Tour die jullie in 2019 voor de derde maal deden? Is het vergelijkbaar met zoiets als de Vans Warped tour?

Matt: Het klopt dat de Vans Warped tour een grote inspiratie voor ons is. En niet alleen dat, het is ook een logische combinatie voor ons omdat ze zelf graag muziek maken. Natuurlijk zouden we allemaal graag grote rocksterren willen zijn en ik denk dat de Partymaster Tour daar ook deels vanuit voortkomt. Wat is er nou leuker dan met vrienden in de oude bus rond te reizen.

 

De Warped Tour is een toerend muziekfestival voornamelijk in de Verenigde Staten. Ook wordt er aan extreme sporten gedaan zoals skateboarden. Sport- en kledingmerk Vans is al sinds jaren de hoofdsponsor. Vandaar dat het festival vaak de Vans Warped Tour wordt genoemd. De Warped Tour wordt sinds 1995 elk jaar gehouden. In het begin van het festival was het meer een punkrock aangelegenheid, maar in de loop der jaren is er meer ruimte gekomen voor een grotere verscheidenheid aan muziekgenres.

 

 

MTBTravel.nl: En nu ook een documentaire over de 2019 Tour?

Matt: Het eerste jaar (2017) dat we met de Partymaster Tour rond Quebec en Ontario gingen, kwam er soms geen publiek opdagen en was het niet meer dan The Rise crew zelf. De feesten waren er niet minder onder, maar het is ons er juist om te doen de lokale Freestyle bikers erbij te betrekken. In 2019 daarentegen zijn alle locaties super druk bezocht en hebben we een fantastisch tijd gehad.

Zo goed zelfs dat we binnenkort een Web Serie documentaire op ons Youtube kanaal gaan uitzenden. In 2017 hadden we genoeg materiaal om 1 film maken, maar toen we de opnames van 2019 bekeken hadden we zoveel goed materiaal dat een Web Serie een logisch gevolg is. Dus houdt ons YouTube kanaal in de gaten.

 

MTBTravel.nl: Jullie hebben al ruim 10 jaar toffe filmpjes op de website. Hoe zijn jullie eigenlijk met filmen begonnen?

Matt: Ik heb het geluk dat 1 van mijn beste vrienden eigenaar van The Rise fulltime Video Director is. Louis Lhomel is naast zijn werk bij The Rise ook betrokken bij Tarzan Studio.

 

MTBTravel.nl: Klinkt als een multi talented team met bike skills, muziek ambities en video expertise. Zijn er plannen om de grens over te gaan naar de US bijvoorbeeld of mogelijk Europa?

Matt: Dat lijkt ons fantastisch om te doen, maar is helaas nog niet echt realistisch op dit moment. Alleen de logistiek al om een oude schoolbus gevuld met feestende Canadezen de grens over te krijgen naar de US lijkt me een ware nachtmerrie.

 

 

 

Matt Macduff en The Rise volgen dus, als je houdt van Freeride stunts en de hele cultuur die eromheen hangt. Ik ben benieuwd naar de nieuwe Web Series van de Partymaster Tour welke binnenkort op hun YouTube kanaal wordt uitgezonden.

Links:

Kickstarter campagne voor de bouw van de Loop (Rase-The-Loop)

https://www.kickstarter.com/projects/773744110/raise-the-loop

Loop-of-Doom ride

https://vimeo.com/184517518

Partymaster Tour

http://www.the-rise.com/pmt

Partymaster Tour Web series on You Tube:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gepland voor 2020: Wales!

Geef je nu op en hoor als eerste de data en details van de Wales reis.

Gepland voor 2020: Super6 in Noord-Engeland.

Geef je nu op en hoor als eerste de data en details van de Super6 reis.

Graag ontvang ik een gratis folder

Vul jouw gegevens in voor een gratis folder met alle details per reis